5 Soruda Oryantiring

Bu yazı 10.461 kez görüntülendi.

Havaların ısınmasıyla birlikte outdoor maceraları inceleyen yazılarımız başlıyor. Kaçış oyuncularının ilgisini çekebilecek outdoor oyunlardan biri de oryantiring (orienteering). Tüm dünyada resmi yarışmalara dahi girmeyi başarmış bu spor türü için en önemli beceri yön bulma becerisi. Ekip olarak ya da bireysel olarak katılabileceğiniz oryantiring kaçış oyunlarına benzer ipuçları ve sorularla birleştirildiğinde bambaşka oyunlar da ortaya çıkabiliyor. İlerleyen yazılarımızda bu oyunlardan da bahsedeceğiz. Gelin şimdi oryantiring nedir onu inceleyelim.

oryantiring

1 – Oryantiring Nedir?

Oryantiring (yön bulma, orienteering, kısaca OL) harita yardımıyla yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor türüdür. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazilerde yapılması tercih edilmektedir. Çoğu ülkede federasyonları olan oryantiring, belli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir.

orienteering sporu

2 – ­Kuralları Nelerdir?

Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-­beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar genellikle diskalifiye edilir. Yarışmacıların birbirini izlememesi için genellikle birkaç dakika arayla çıkış verilir. Yarışmacılar parkur boyunca karşılaşsalar dahi birbirlerini izlemeleri yasaktır.

pusula

3 – ­Oryantiring Araçları Nelerdir?

Harita: Oryantiring Haritası, sporcuların ellerindeki haritadaki bitki örtüsü, kayalar, küçük çukur ve tümsekler, kuru dere ve sel yatakları, su kanalları, elektrik telleri, evler vb. unsurların işaretlenmesiyle yarışmayı düzenleyenler tarafından oluşturulur.

Pusula: Yarışmacılara haritanın doğru kullanılması amacıyla verilen ve genellikle parmağa takılabilen pusula türüdür.

Giyim: Kolay kuruyabilen ve vücudu tamamen örten kıyafetler tercih edilir. Amaç sporcuların böcek, çalı ya da dikenlerden korunmasını sağlamaktır.

Ayakkabılar: Koşuya uygun ve zemini iyi tutan herhangi bir spor ayakkabısı kullanılabilir. Oryantiring için özel üretilen çivili ayakkabılar da bulunmaktadır.

oryantiring turleri

4 – ­Oryantiring Türleri Nelerdir?

Uluslararası Oryantiring Federasyonu’nun kabul ettiği dört oryantiring çeşidi vardır: koşu, dağ bisikleti, kayak ve patika.

5­ – Türkiye’deki Oryantiring Faaliyetleri Nelerdir?

Ülkemizde 1970’lerden beri silahlı kuvvetlere bağlı kurumlar ve diğer kamu kurumları bünyesinde yapılan oryantiring, resmi olarak 2001 yılında başlamış ve 2002 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dağcılık Federasyonu’na bağlı Oryantiring Asbaşkanlığı’nda toplanmıştır. Asbaşkanlık 2004 yılında İzcilik Federasyonu’na bağlanmış, daha sonrasında ise 19 Haziran 2006 tarihinde Oryantiring Federasyonu kurulmuştur. Federasyon tarafından her yıl İstanbul 5 Gün Oryantiring Yarışması düzenlenmektedir.

 

Kaynaklar:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Oryantiring

http://www.oryantiring.org.tr/

http://www.iog.org.tr/v4/

http://www.ist5days.com/

Bir Cevap Yazın